La Ruta dels Almogàvers 2009

Printer-friendly versionPDF version
Per qualsevol dubte, contacteu amb el departament d'operacions
Exèrcit Almogàver en un gravat del segle XIII
Els Almogàvers són un típic producte de frontera medieval. El seu origen es troba en els pastors que, desposseïts de llurs pastures per la invasió àrab, es veuen obligats a sobreviure fent incursions i llogant-se als nobles cristians com a força de frontera. D’aquí el seu nom Al-mugawir, que podem traduir com a guerriller.
AGRAIMENTS

Volem agrair a en Pablo Carbonell (CAT026) la feina feta per trobar les rutes més reals i per incorporar-les a la base de dades de VRoute a disposició de tota la comunitat de VATSIM.

REQUISITS
 • Nivell mínim de Comandant d'Hèlix (H-CM).
 • Habilitació internacional.
ETAPES
ETAPA 1. DE LA CATALUNYA VELLA A LA CATALUNYA NOVA

Data: 5 de setembre de 2009

Inici d’etapa: Aeroport de Perpinyà (LFMP)
Final d’etapa: Aeroport d’Alacant (LEAL)

Distància: 354 mn


Escut de Sant Jordi

Equipats amb armament lleuger, ràpids i molt efectius, no depenien de la logística militar per a les seves accions. Això els convertí ben aviat en una força temible. No eren ben bé conqueridors, però sí s’encarregaven de la seguretat i l’ordre a la zona fronterera. Així van avançar a mesura que les tropes del Rei de Catalunya i Aragó conquerien els territoris al sud del Llobregat.

ETAPA 2. SICÍLIA: COMENÇA LA LLEGENDA

Data: 19 de setembre de 2009

Inici d’etapa: Aeroport d’Alacant (LEAL)
Final d’etapa:
Aeroport de Palerm (LICJ)

Distància: 718 mn


Escut de Sicília

Desprès de les campanyes de Mallorca i València, el cos d’Almogàvers es queda sense feina. No és fins que el rei Pere el Gran és coronat rei de Sicília, que s’obren les portes de la glòria i la llegenda als mercenaris catalans.

Corre l’any 1282 i, a fi de combatre les forces franceses que amenacen Sicília, el rei Pere el Gran hi envia uns 2.000 Almogàvers.

La primera impressió que aquests donen als sicilians és pèssima, segons explica Ramon Muntaner a les seves cròniques: anaven amb un sarronet de pa, bruts, esparracats, sense escuts ni armes llargues, tant sols amb coltells (punyals) i dards. Aquest aspecte, contrari al concepte que es tenia dels exercits marcials i ben preparats, descoratja els nadius sicilians.

No fou necessari esperar gaire per desfer aquest descoratjament. A trenc d’alba atacaren les tropes angevines i la victòria sobre les tropes franceses va ser aclaparadora. Feren tal carnisseria que era meravella, explica Ramon Muntaner.

No conformes amb la severa derrota que havien infringit als seus enemics, els Almogàvers els perseguiren per tot el sud d’Itàlia, sumant victòria rere victòria.

ETAPA 3. LA GRAN COMPANYIA CATALANA

Data: 3 d'octubre de 2009

Inici d’etapa: Aeroport de Palerm (LICJ)
Final d’etapa: Aeroport d’Istanbul (LTBA)

Distància: 770 mn


Escut de Sant Pere

Acabada la seva aventura Siciliana, els mercenaris catalans accepten la proposta de anar a Bizanci amb l’objectiu d’ajudar l’emperador Andrònic II a neutralitzar l’amenaça turca.

A canvi dels seus serveis, els Almogàvers rebrien una elevada soldada, i el títol de Gran Duc de l’Imperi Romà d’Orient i la mà de la neboda d’Andrònic pel seu cabdill, Roger de Flor.

El setembre de 1303, els Almogàvers entraven triomfalment a Constantinoble i Andrònic no trigà a enviar-los a una missió al cap d’Artaki on les tropes turques que amenaçaven l’imperi descansaven. Vuit dies desprès, a trenc d’alba, la tropa catalana es llençava en una operació llampec sobre els turcs. En poques hores, els homes de Roger de Flor s’havien fet amb el domini del campament enemic i no deixaren amb vida cap home de més de deu anys.
ETAPA 4. LA VENJANÇA CATALANA

Data: 17 d'octubre de 2009

Inici d’etapa: Aeroport d’Istanbul (LTBA)
Final d’etapa: Aeroport d’Atenes (LGAV)

Distància: 296 mn

Els Almogàvers eren ja una llegenda, però Roger de Flor es deixava portar per l'ambició que el duia a voler crear el seu propi imperi, arribant fins i tot a exigir el títol de Cèsar.

En el decurs d'un sopar, un grup de grecs i alans assassinen el cabdill almogàver i tota la seva escorta. Al mateix temps, almogàvers i comerciants catalans eren atacats per sorpresa arreu de l’imperi. Fins i tot una ambaixada catalana que pretenia negociar la pau fou anihilada.

Des del seu quarter d’hivern a Gal·lipoli (actualment Gelibolu), el gruix de l’exèrcit almogàver va superar el setge inicial i, un cop assegurada la posició, sortiren comandats per Berenguer d’Entença a satisfer el seu afany de revenja.

Començava la famosa venjança catalana: passaran a sang i foc viles i ciutats sense respectar vides ni bens i escampant el terror arreu. Reunits altre cop a Gal·lipoli, i ja amb Bernat de Rocafort com a nou cabdill, els almogàvers decidiren plantar cara l'exèrcit bizantí més nombrós que s'havia conegut mai.

Desprès d’enfonsar els seus propis vaixells al port per evitar la temptació de fugir i de resistir el setge al que eren sotmesos, de cop les tropes catalanes es llençaren damunt l’exèrcit bizantí acampat als afores de la ciutat. El xoc fou brutal, però els almogàvers acabaren triomfant i derrotant els bizantins. La follia venjativa dels almogàvers estengué el terror per tot l’imperi. El lloc on havien estat assaltats els ambaixadors catalans fou arrasat, i cap home, dona, vell, nen, ni animal va ser deixat amb vida. L’ira caigué també sobre els alans, còmplices de l’assassinat de Roger de Flor, i molts d’ ells, conscients del què els esperava, decidiren matar ells mateixos les seves pròpies dones i fills abans de que caiguessin a mans dels catalans.
RUTES I CARTES

Totes les etapes estan disponibles a VRoute.

Les cartes reals estan disponibles a la xarxa. Suggerim utilitzar el Chart Central del VATSIM Pilot Resource Center o, preferentment, EUROCONTROL. També podeu utilitzar NAVIGRAPH tot i que és de pagament.

CONDICIONS i DETALLS
 • Poden volar-se diferents etapes amb diferents avions.
 • Excepcionalment no caldrà volar totes les etapes per comptabilitzar les hores de vol amb una bonificació del 50% (Ponderació = 1,5)
 • Els pilots d'hèlix poden fer aturades tècniques en el decurs d'una etapa per posar combustible i/o càtering.
 • La sortida col·lectiva de cada etapa serà a les 17 h (hora catalana).
 • Si no es pot volar l'etapa a l'hora de sortida col·lectiva, excepcionalment es permetrà volar-la en altra hora però sempre a la mateixa DATA (hora sortida màxima 23:59 UTC).
 • Com sempre, cal seguir la normativa de CAT i trametre el pla de vol a través de l'Oficina de plans de vol de VATSIM.
 • En els REMARKS del pla de vol tramés a VATSIM, apart de "VOICE CATALONIAN", cal indicar-hi "ALMOGÀVERS ROUTE". És a dir:

VOICE CATALONIAN / ALMOGÀVERS ROUTE

DADES A RECOLLIR I TRAMESA DEL PIREP:

 • Els PIREPs automatitzats es trametran cada cop que s'acabi una etapa.
 • El codi de ruta és CT1006 per a totes les etapes, per tant feu atenció en posar els codis ICAO dels aeroports de SORTIDA i ARRIBADA correctes per a cada etapa.
 • En els COMENTARIS del PIREP de FSAcars caldrà incloure literalment:

C VOICE CATALONIAN / ALMOGÀVERS ROUTE

Per qualsevol dubte, contacteu amb el departament d'operacions
ESPEREM VOLUNTARIS !!

Powered by Drupal - Modified by Danger4k