El Racó dels Escenaris

Printer-friendly versionPDF version

En aquesta plana trobareu recomanacions per escenaris concrets relacionats amb les operacions regulars i les alternatives anuals de l'aerolínia. Com veieu són recomanacions i és possible que hi hagi altres escenaris que siguin millors que els esmentats ací. Si us sembla que en teniu un de més bo, us agrairem que ens ho feu saber escrivint a la bústia d'informació i així ajudar-nos a mantenir la pàgina el millor possible.

Aquesta plana està organitzada, de dalt a baix, en les seccions següents: Principals portals gratuïts de descàrregues, Operacions Regulars, Operacions Alternatives i Escenaris Addicionals. Dins de cadascun d'aquestes seccions l'ordenació és per HUBs i per Operació seguint l'ordre alfabètic.

Taula d'enllaços

Operacions RegularsOperacions Alternatives Escenaris addicionals
FIR de Barcelona (LECB)La Ruta dels Almogàvers 
FIR de Marsella (LFMM)Odissea Mediterrània 
FIR de Roma (LIRR)Ronda Europea 
Hub de l'Alguer (LIEA)Transport Boeing 
Hub de Barcelona (LEBL)  
Hub de Palma (LEPA)  
Hub de Perpinyà (LFMP)  
Hub de Saragossa (LEZG)  
Hub de València (LEVC)  

 

PRINCIPALS PORTALS GRATUÏTS DE DESCÀRREGUES

 1. Global Terrain Mesh: Ací hi trobareu fitxers de xarxa de terreny per tot el planeta. Convé tenir-los instal·lats per millorar la qualitat de l'orografia dels llocs per on volem, especialment de les rodalies de les sortides i arribades.
 2. FS2004 Freeware scenery: Ací només hi trobareu escenaris, però és d'allò més bó i permanentment actualitzat. (També hi ha disponible la plana per FSX). Moltes gràcies al seu creador, Robert-Jan Oosterloo, per la magnífica feina de recopilació que fa.
 3. AVSIM: Ací trobareu de tot i per a qualsevol simulador. Hi ha també la versió russa, AVSIMRUS, que té moltes coses especiífiques d'aquella zona.
 4. FLIGHSIM: Com en el cas d'AVSIM, ací també hi ha de tot.

Donem ací públicament les gràcies a les persones i a les entitats que de forma gratuïta posen a disposició de tothom aquests webs de descàrrega.

NOTES d'INTERÈS

Hi ha un parell d'escenaris genèrics que són útils com a complement per molts altres escenaris i per alguns concretament en són imprescindibles (com PRAM 2005). Aquests dos complements (més que escenaris) són my_peeps.zip de Martin Strong i trees_v3.zip de Gerrish Gray. Ambdós poden descarregar-se del web d'AVSIM. Cal tenir en compte el següent:

 1. my_peeps.zip de Martin Strong: Persones i objectes necessaris perquè no apareguin quadrats blancs a determinats escenaris afegits. Per instal·lar-lo cal posar el fitxer bgl a l'arrel d'Scenery i els bmp a l'arrel de Texture de FS9.
 2. trees_v3.zip de Gerrish Gray: Són arbres de tota mena. Cal mirar el manual per revisar noms duplicats (suggereixo desplaçar-los a una carpeta de seguretat, tot i que no cal, en comptes d'eliminar-los) i posar el fitxer Trees_0.bgl a l'arrel de la carpeta Scenery de FS9; res més. Suggeriment: fer una cerca per tree*.* i conifer*.* i desplaçar els fitxers afectats des de la mateixa finestra de cerca i es fa força ràpidament. Atenció perquè altres escenaris instal·lats posteriorment poden tornar a posar alguns dels fitxers que hem eliminat i caldrà donar alguna repassada per si ens surten coses estranyes en algun escenari.

OPERACIONS REGULARS

FIR de Barcelona (LECB):

És força útil disposar d'una actualització de les radioajudes de base del FS9 que va fer en Rafael Povedano. Aquest fitxer pot descarregar-se de l'enllaç corresponent del web de VATSPA.

També és molt recomanable instal·lar la xarxa topogràfica que ha fet en Miguel Regalado. A l'enllaç hi ha disponibles diferents opcions en funció d'allò que vulgui l'usuari.

És recomanable tenir els escenaris d'aerosoft: New Spanish Airports i els diversos escenaris de les illes Balears i Pitiüses. Del FIR de Barcelona, en aquests dos escenaris tenim els aeroports d'Alacant (LEAL) i Barcelona (LEBL), i de les illes tenim Eivissa (LEIB), Menorca (LEMH) i Palma (LEPA). Probablement, són millors encara els escenaris d'aeroports individuals com el que hi ha disponibles per Barcelona, Eivissa i Menorca també d'Aerosoft, però sobre els quals no podem opinar perquè no hem vist en persona.

LEBL (Barcelona): Tenim disponibles dos escenaris:

LEDA (Lleida): Hi ha un bon escenari gratuït que ha dissenyat AKESOFT. Atenció, en el decurs de la instal·lació d'aquest escenari cal modificar manualment alguns fitxers de textures per evitar col·lisions misteriores al començament de la pista 13. Hi ha una actualització posterior al paquet base. Llegir amb cura les instruccions per no deixar-se res.

LEGE (Girona): Disponible una modificació que millora lleugerament l'escenari base. L'autor és Daan Steinhaus, el fitxer s'anomena lege-1.zip i pot trobar-se a FlightSim.

LELL (Sabadell): Disposem d'un magnífic escenari gratuït de Miguel Zafra (lell_sabadell.zip) i disponible a AVSIM.

LEVC (València): Hi ha un bon escenari gratuït que ha dissenyat AKESOFT. Atenció, en el decurs de la instal·lació d'aquest escenari cal modificar manualment alguns fitxers de textures per evitar col·lisions misteriores al començament de la pista 12. Hi ha una actualització posterior al paquet base. Llegir amb cura les instruccions per no deixar-se res.

Hi ha disponible un escenari anomenat Aerodromos de Catalunya de Mariano Marin i que encara pot descarregar-se del web de VATSPA. Aquest escenari no és res espectacular, però incorpora al nostre simulador tot un seguit d'aeròdroms que de cap manera podriem tenir en la versió bàsica del FS9: Avinyonet (LEAV), Banyoles (LEBO), Bellvei-El Vendrell (LEBV), Barcelona (LEBL), La Cerdanya (LECD), La Cervera (LECE), Calaf (LECF), l’Estartit (LEES), Girona (LEGE), Granollers (LEGN), Argés (LEGS), Hostalric (LEHO), Igualada (LEIG), Santa Pelaia (LEIP), Oliana (LELB), La Garriga (LELG), Sabadell (LELL), Lladur-Solsona (LELS), Moià I (LEME), Mollerusa (LEMQ), Sallent-Club Pla de Bages (LEMS), Moià -les Umbretes- (LENU), Oristà (LEOB), Ordís (LEOR), Palafolls (LEPF), Pals -AeroEmpordà- (LEPL), Roquetes (LERQ), Reus (LERS), Roquetes 2 (LERX), Seu d’Urgell (LESU), Tapioles (LETD), Castellar del Vallès (LETX), Ullastret (LEUL), Vic (LEVG), Vic2 (LEVH), Vallmoll (LEVJ), Viladamat (LEVK). Paga la pena instal·lar-lo, sobretot els segons oficials d'hèlix. Suggeriment: si tenim instal·lats altres escenaris d'algun d'aquests aeroports (com Barcelona o Sabadell), desactivar-los en aquest Aeródromos de Catalunya.

A taula d'enllaços

FIR de Marsella (LFMM):

Tot i que és un pèl complicat, és molt recomanable instal·lar el paquet Projet Rhône Alpes Méditerranée 2005 (PRAM 2005), imprescindible per instal·lar Occitania VFR de Gratisim. Convé també instal·lar els Landclass i Landmark France d'Arnaud Clère. La instal·lació d'aquests escenaris s'explica detalladament en aquest document. Veure les Notes d'Interès més amunt per detalls a tenir en compte per aquests paquets. Apart dels aeroports principals esmentats en aquest apartat i que estan inclosos en els paquets Occitània VFR o PRAM 2005, hi ha d'altres aeroports menors (veure la documentació associada a aquests paquets per a més informació).

LFBO (Tolosa de Llenguadoc): Inclós en el paquet Occitània VFR.

LFKJ (Ajaccio-Campo dell'Oro): Bon escenari gratuït de Christian Santoni i disponible al web de Virtual Cors'Air dins de l'apartat Bases Corses. Atenció que cal baixar en la pàgina per arribar als escenaris per FS9. És un escenari molt bonic i ben fet. Cal descarregar i instal·lar, per anar bé, quatre fitxers addicionals que es troben tots en la mateixa plana. Consells d'instal·lació:

 1. Pel fitxer campo.zip: Les dues carpetes dins d'una que es digui LFKJ com habitualment es fa. Cap problema per instal·lar.
 2. Pel fitxer CampoExclude.zip: La carpeta scenery dins d'una que es digui LFKJ_EXC.
 3. Pel fitxer Campoextra.zip: Els fitxers bgl dins de la carpeta Scenery de LFKJ i el fitxer AFCad treure'l i ficar-lo dins de la carpeta Scenery general de Add On scenery.
 4. Assegurar-se que en la jerarquia d'escenaris, la carpeta LFKJ_EXC estigui per sota de la carpeta LFKJ.

En cas de tenir un ordinador poc potent, cal instal·lar el fitxer Campoleger.zip en comptes del Campoextra.zip.

LFLL (Lyon St. Exupéry):

LFML (Marsella): Inclós en el paquet PRAM 2005.

LFMN (Niça): Inclós en el paquet PRAM 2005.

LFMP (Perpinyà): Disposem d'un escenari gratuit que millora lleugerament l'original del FS9. El fitxer es diu rives.zip, l'autor és Dave Griff i pot trobar-se a AVSIM.

LFMT (Montpeller): Inclós en el paquet PRAM 2005.

A taula d'enllaços

FIR de Roma (LIRR):

Abans d'instal·lar qualsevol altre escenari, suggerim instal·lar uns fitxers de xarxes de terreny que milloren notablement l'orografia de la península itàlica i ses illes amb els fitxers següents: italym04.zip (xarxa de terreny d'Itàlia de Pietro Mauri), itcoast2.zip (per les costes d'Itàlia), italyis1.zip i italyis2.zip (per les illes italianes de Fulvio Mazzokan). Tots aquests fitxers poden trobar-se a FlightSim. Consells d'instal·lació:

 1. Pel fitxer italym04.zip no hi ha cap problema i és molt fàcil seguint les senzilles instruccions.
 2. Pel fitxer itcoast2.zip, l'escenari té un manual, però suggereixo crear una carpeta nova dins de EURW anomenada itcoast2_backup. En ella ficar-hi tots els fitxers bgl que el manual diu que cal sobreescriure. El contingut del zip NEWDEFAULT.ZIP descomprimit va a dins de la carpeta FS9\Scenery\Eurw\Scenery. Crear una nova carpeta a Add-on scenery que es digui Itacoast\scenery i ficar-hi els fitxers bgl del fitxer NEWITALY.ZIP.
 3. Pels fitxers italyis1.zip i italyis2.zip la instal·lació és només ficar les carpetes Scenery i Texture de cadascun en sengles carpetes que suggereixo anomenar, per exemple, LI_isl_01 i LI_isl_02.
 4. La jerarquia dels escenaris és, de dalt a baix, costes, illes i xarxa. Hom suggereix posar-los força avall, just per damunt dels escenaris per defecte per Sudamérica, Oceania, etc. i per damunt de les xarxes SRTM (de Global Terrain Mesh) si és que les tenim instal·lades.

Cal tenir en compte també que Fulvio Mazzokan ha fet escenaris de tota o quasi tota Itàlia, no només d'aeroports sinó també de rodalies de ciutats, paratges d'interès, etc. És molt recomanable donar un cop d'ull al seu web i veure què hi ha disponible perquè pot ésser d'interès de cadascú millorar aquest entorn quan hom vola per Itàlia.

LICC (Catània): Hi ha un escenari creat per Luca Fabio Sorbello i disponible a AVSIM anomenat catania_fontanarossa_2010.zip. Consells d'instal·lació: Poca cosa a dir perquè s'instal·la com els fàcils és a dir, les carpetes Scenery i Texture dins d'una nova carpeta anomenada, per exemple, LICC dins de la nostra carpeta Addon Scenery. No oblidar-se, però, de copiar-hi també el fitxer scenery.dat.

LICJ (Palerm): Hi ha un molt bon escenari gratuït dissenyat per Fulvio Mazzokan. Normalment els seus escenaris poden descarregar-se o bé del seu web o bé d'AVSIM. Per treure'n més profit cal instal·lar els fitxers següents: licj_fb.zip, licj_fb_fix.zip i palermo_vfr.zip. La instal·lació de tots ells és molt senzilla amb les habituals carpetes "Scenery" i "Texture" que cal copiar dins d'una nova carpeta a "Add On Scenery" de FS9. El contingut de palermo_vfr.zip suggereixo ficar-lo en una nova carpeta anomenada LICJ_VFR que en la jerarquia d'escenaris ha d'estar per sota de la carpeta que conté l'escenari de l'aeroport (per exemple, anomenada LICJ).

LIEA (l'Alguer): Disposem d'un escenari gratuit que millora notablement l'original. El fitxer es diu alghero2006.zip i l'autor és ISD project - Italian Scenery Design a qui donem públicament les gràcies per la seva feina.

LIRF (Roma - Fiumicino): L'únic escenari disponible, que nosaltres sapiguem, és el de ISD project - Italian Scenery Design. Calen dos fitxers que poden descarregar-se del web d'AVSIM i que són isdproject-lirf2005.zip i new_ils_25_lirf.zip. Consells d'instal·lació:

isdproject-lirf2005.zip:

 1. Dins de Addon Scenery crear una carpeta anomenada, per exemple, LIRF_LC. Ficar-hi la carpeta Scenery que s'ha descomprimit en la carpeta ISDproject - landclass_rome.
 2. Crear una carpeta anomenada, per exemple, LIRF_ISD. Desplaçar-hi les carpetes Scenery i Texture que s'han descomprimit en la carpeta ISDproject - LIRF2005. Si tinguéssim problemes de rendiment de l'ordinador, eliminar el contingut de la carpeta Scenery i posar-hi el contingut de la carpeta Scenery_light.
 3. El contingut de la carpeta ...\isdproject-lirf2005\Flight Simulator 9\Scenery\Eurw\scenery cal posar-lo en la carpeta \FS9\Scenery\Eurw\Scenery , incloent-hi la carpeta amb el fitxer original.
 4. Tot i que la carpeta \FS9\Addon Scenery\LIRF_ISD\scenery ja té un fitxer AF2_LIRF_Full.bgl, per si de cas ficar en la carpeta \FS9\Addon Scenery\scenery el contingut de la carpeta descomprimida \isdproject-lirf2005\Flight Simulator 9\Addon Scenery\ISDproject - LIRF2005\AFCAD.
 5. En la jerarquia d'escenaris, el LIRF_LC ha d'estar per sota de LIRF_ISD.

new_ils_25_lirf.zip:

 1. En la carpeta \FS9\Addon Scenery\LIRF_ISD\scenery canviar el nom del fitxer original AF2_LIRF_Full.bgl per, per exemple, AF2_LIRF_Full_bgl.bak. Reanomenar el fitxer descomprimit a AF2_LIRF_Full.bgl i copiar-lo a la carpeta \FS9\Addon Scenery\LIRF_ISD\scenery.

LIRN (Nàpols-Capodichino): Bon escenari gratuït de Napulevola.it. La darrera versió que coneixem és la 1.5 ("LIRN 2006 v1.5.rar"). Convé tenir en compte els següents consells d'instal·lació:

 1. Al descomprimir en carpeta temporal surten dues carpetes:
 2. Les que hi ha a la Add-on scenery ficar-les en una nova carpeta anomenada LIRN dins de Add-on Scenery de FS9.
 3. L'altre fitxer ha d'anar a la carpeta Scenery general de FS9 i dins de Eurw. Compte que cal fer una còpia de seguretat del fitxer bgl que sobreescriu.

A taula d'enllaços

Hub de l'Alguer (LIEA)

Per a suggeriments generals sobre xarxes de terreny, costes, illes i tota mena d'escenaris, vegeu l'apartat corresponent al FIR de Roma.

LIBC (Crotone): Hi ha un escenari creat per Fulvio Mazzokan i disponible al seu web i a AVSIM anomenat crotone_vfr.zip. L'escenari no és res de l'altre món, però és lleugerament millor que l'escenari per defecte de FS2004. Com en molts dels escenaris d'aquest dissenyador, el que millor fa és l'entorn, però els escenaris dels aeroports no són gaire treballats.

LIBD (Bari): Hi ha un escenari creat per AlbySim Scenery Design i disponible a AVSIM anomenat albysim_bari_palese_2011.zip. El manual d'instal·lació està en format htm (com una plana web), és molt complet i està molt ben explicat. Consells d'instal·lació: Descomprimir el fitxer original. Cal descomprimir tres fitxers zip més que aparèixen quan es descomprimeix l'original. Seguir el manual en format html que, com dèiem, ho explica tot molt bé. Cal tenir en compte que la jerarquia dels escenaris en la llibreria ha d'ésser, de dalt a baix, AFCAD, SC i EXC. Cal també copiar alguns fitxers en la carpeta principal FS9\Texture sense que calgui patir perquè no sobreescriu cap fitxer original; malgrat tot, si demana permís per sobreescriure, suggerim deixar l'original del nostre FS9. Atenció: dins de la carpeta LIBD_SC hi ha les dues subcarpetes habituals, Scenery i Texture, però la Scenery té una altra subcarpeta anomenada "Hi end system" que és buida. En la carpeta Scenery hi ha tots els fitxers necessaris pel màxim de qualitat de l'escenari, però pot donar pèrdua de rendiment en ordinadors poc potents. Cal veure l'apartat "Performance" del manual de l'escenari per veure quins són els fitxers que cal eliminar de la carpeta Scenery i ficar-los a la carpeta "Hi end system" per millorar el rendiment. De tota manera, recomanem eliminar aquesta carpeta perquè la llibreria d'escenaris pot fer-se un embolic si hi és i, si és el cas, poden eliminar-se els fitxers que ens baixen el rendiment. Tot està molt ben explicat i és molt fàcil. ATENCIÓ: La instal·lació normal fa que apareguin uns rètols, cortesia de l'autor, per convidar-nos a fer una donació i que ens impediran volar normalment. Per eliminar aquests enutjosos rètols cal eliminar sense por el fitxer adv.bgl que hi ha a la carpeta LIBD_SC.

LIBP (Pescara): Disponible un escenari gratuït que ha creat Pescara virtual. No és res de l'altre món, però és millor que l'escenari per defecte del FS2004. Consells d'instal·lació: Poca cosa a dir perquè s'instal·la com els fàcils és a dir, les carpetes Scenery i Texture dins d'una nova carpeta anomenada, per exemple, LIBP dins de la nostra carpeta Addon Scenery. No oblidar-se, però, de copiar-hi també el fitxer scenery.dat.

LIBR (Brindisi): Hi ha un escenari creat per Angelo Lazillotta i disponible a AVSIM anomenat puglia_&_lucania_2_-_brindisi.zip. En el document readme.txt es fa referència a diversos paquets d'escenaris addicionals que recomana instal·lar per altres aeroports propers, però de moment sembla que no estan disponibles i no hem pogut trobar-los a la xarxa. Consells d'instal·lació: Poca cosa a dir perquè s'instal·la com els fàcils és a dir, les carpetes Scenery i Texture dins d'una nova carpeta anomenada, per exemple, LIBR dins de la nostra carpeta Addon Scenery. No oblidar-se, però, de copiar-hi també el fitxer scenery.dat.

LIEA (l'Alguer): Disposem d'un escenari gratuit que millora notablement l'original. El fitxer es diu alghero2006.zip i l'autor és ISD project - Italian Scenery Design a qui donem públicament les gràcies per la seva feina. Consells d'instal·lació: Atenció perquè l'instal·lador crea una carpeta anomenada alghero_terrain dins de la carpeta principal de l'Alguer. Aquesta carpeta alghero_terrain conté una altra carpeta anomenada Scenery que cal també donar d'alta en la llibreria d'escenaris per sota de la principal de l'Alguer. El nostre suggeriment és anomenar LIEA a la principal de l'Alguer i LIEA_LC a la que l'instal·lador crea amb el nom de alghero_terrain.

LIMC (Milà-Malpensa): Hi ha un bon escenari gratuït de ISD Project. El fitxer es diu limc2009v1.1.zip i pot trobar-se al web d'AVSIM. Pel que fa a la instal·lació, les instruccions són fàcils de seguir: Uns fitxers han d'anar a FS9\Texture i els de la carpeta Add On Scenery a un nou directori anomenat, per exemple, LIMC dins de Add On Scenery. El contingut de la carpeta LIMCTerrain aconsellem ficar-lo dins d'un nou directori anomenat, per exemple, LIMC_LC dins de Add On Scenery. Aquesta darrera carpeta ha d'anar per sota de la LIMC en la jerarquia d'escenaris.

LIMJ (Gènova): Un bon escenari gratuït combinat de tres autors dona un excel·lent resultat: genova_vfr.zip de Fulvio Mazzokan, genova_vfr_autogen.zip de Luca Esposito i limj_2011.zip de ISD Project. Tots són disponibles al web d'AVSIM. Consells d'instal·lació:

 1. El fitxer genova_vfr.zip és la base de l'escenari amb xarxa, rodalies i una lleugera millora de l'aeroport de Gènova. No hi ha res a dir pel que fa a la instal·lació i és el procediment habitual. Suggerim ficar-ho tot en una carpeta anomenada LIMJ_VFR.
 2. El fitxer genova_vfr_autogen.zip genera objectes (edificis, vegetació, etc. ) per l'escenari de Mazzokan. Pel que fa a la instal·lació, ficar tots els fitxers que no són txt of jpg dins la carpeta Texture de l'escenari LIMJ (la carpeta que conté l'escenari de Mazzokan).
 3. El fitxer limj_2011.zip, és l'aeroport de Gènova complet amb la qualitat habitual dels dissenyadors. És complementari de l'escenari de Mazzokan i amb prioritat en la jerarquia d'escenaris. Pel que fa a la instal·lació, cal copiar el contingut de la carpeta descomprimida Add On Scenery en un nou directori anomenat, per exemple, LIMJ_ISD dins del nostre Add On Scenery. Cal reanomenar un fitxer en FS9\Scenery\Eurw\Scenery i ficar-hi el nou que vé amb el paquet d'aquest aeroport.
 4. La jerarquia d'aquests escenaris en la llibreria ha d'ésser, de dalt a baix, limj_2011.zip i genova_vfr.zip (amb el genova_vfr_autogen.zip inclós com s'ha explicat).

LIPZ (Venècia): Hi ha un bon escenari gratuït de ISD Project. El fitxer es diu isd_project_-_lipz_venice_2010.zip i pot descarregar-se d'AVSIM.

LIRP (Pisa San Giusto): Hi ha un escenari que no és res de l'altre món, però que millor tenir-lo que no. Consells d'instal·lació: L'escenari és autoinstal·lable però, atenció, aquest executable crea una carpeta anomenada "Pisa" amb dues subcarpetes i dos fitxers. Recomanem executar la instal·lació en un directori temporal i seguidament fer la instal·lació manualment de la següent manera:

 1. Crear una carpeta a Add On Scenery del FS9 i anomenar-la, per exemple, LIRP. En aquesta carpeta nova, ficar-hi les carpetes Scenery i Texture que l'instal·lador ha descomprimit en una carpeta dins de la ruta \pisa\addon scenery\lirp2005.
 2. El contingut de la carpeta \pisa\scenery\Eurw\scenery que l'instal·lador ha descomprimit hauria d'anar a la carpeta FS9\Scenery\Eurw\scenery, però el fitxer que ens proposen pot ésser antiquat si tenim algun altre escenari d'Itàlia instal·lat. Abans de substituir-lo mirar les dates i conservar el més nou i, si no ens refiem del que vé de reserva, fer nosaltres una còpia del nostre original per si volem retornar a la situació inicial.

A taula d'enllaços

Hub de Barcelona (LEBL)

GCLP (Gran Canaria): L'escenari d'Aerosoft contingut en el paquet Canary Islands és molt correcte, però de pagament. És un escenari que ja té força anys, però, i no és de tanta qualitat com els que es fan actualment. Hi ha disponible la xarxa topogràfica de les illes Canàries creada per en Miguel Regalado.

LATI (Tirana): Hi ha un escenari de molt bona qualitat de TropicalSim, com és habitual en aquesta empresa. També hi ha un escenari gratuït de Stephen Read anomenat rinas.zip i disponible a FlightSim.

LEBL (Barcelona): Tenim disponibles dos escenaris:

 • Pagament: Mega Airport Barcelona i original d'Aerosoft.
 • Gratuit: Gràcies a José Mari Janices. És un escenari força ben fet tot i que mostra l'actual Terminal 1en fase de construcció. Cal descarregar-se el fitxer base i l'actualització. Aquest dissenyador té altres escenaris disponibles al seu web que poden ser d'interès.

LSGG (Ginebra): Bon escenari de pagament de FSDream Team. Hi ha algun escenari gratuit que actualitza les pistes, però hem notat algun problema al mostrar la pista que desapareix. En aquest cas, pot ésser un error en la estructuració dels fitxers en la boblioteca d'escenaris.

A taula d'enllaços

Hub de Perpinyà (LFMP)

LFMP (Perpinyà): Disposem d'un escenari gratuit que millora lleugerament l'original del FS9. El fitxer es diu rives.zip, l'autor és Dave Griff i pot trobar-se a AVSIM.

A taula d'enllaços

Hub de Palma (LEPA)

LDZA (Zagreb): No ha escenaris gratuits per aquest aeroport. Malgrat això, l'escenari que ofereix FS2004 és acceptable i les pistes són perfectament vàlides. Hi ha un bon escenari de pagament creat per Davor Puljevic que pot trobar-se a SimMarket.

LROP (Bucuresti-Otopeni): Hi ha un escenari gratuit de RSDT-Romania Scenery Design Team força bo. La instal·lació és molt fàcil i només cal crear una nova carpeta a Add On scenery que es digui, per exemple, LROP_2009 i ficar-hi les carpetes scenery i texture descomprimides. No oblidar-se de ficar-hi també el fitxer scenery.cfg. El fitxer que hi ha a la carpeta Modules descomprimida hem de ficar-lo a la del mateix nom a l'arrel del Flight Simulator.

A taula d'enllaços

Hub de Saragossa (LEZG)

DAAG (Algiers-Houari Boumediene): Hi ha disponible un magnífic escenari gratuïit dissenyat per Riad Ghenim anomenat "daagrealscenery1.01.zip" i disponible a AVSIM. Per obtenir més realisme, convé instal·lar-se també l'escenari de la ciutat d'Alger del mateix dissenyador i també disponible a AVSIM anomenat "algierscity.zip". Consells d'instal·lació: És molt senzill i només cal ficar les habituals carpetes "scenery" i "texture" dins de noves carpetes que suggereixo anomenar DAAG_aeroport i DAAG_ciutat per poder-les diferenciar en la biblioteca d'escenaris. En el cas de l'escenaris de la ciutat d'Alger, i per precaució, cal copiar també el fitxer "scenery.cfg" dins de la carpeta DAAG_ciutat. En la jerarquia d'escenaris, el de la ciutat d'Alger ha d'estar per sota del de l'aeroport.

DTTA (Tunis-Carthague): Suggerim l'escenari de Fréderic Kabalu titolat "Tunis 2008.zip" i l'actualització "DTTA afcad update 1.5.zip". La instal·lació no té cap secret i està molt ben explicada en un document adjunt. Tot i tenir instal·lada alguna xarxa de terreny, també pot instal·lar-se una d'específica per a Tunísia en un fitxer anomenat "tunisia.zip" del quan n'és autor en Midouman N.

GMMN (Casablanca-Mohammed V): Per aquest aeroport, podem triar dos escenaris. El primer és d'Aerosoft i és, evidentment, molt bo. El segon és una correcció a l'escenari original de Flight Simulator 2004 que afegeix la pista 35L i el corresponent ILS d'aquest aeroport. A banda d'això, és recomanable instal·lar-se el fitxer "atlas_mountains_srtm.zip" del qual n'és autor Andreas Trawny i que millora notablement la xarxa de terreny de les muntanyes de l'Atlas.

HECA (Cairo International): L'únic escenari gratuït que coneixem es diu "gocairo2010.zip" i és d'autor anònim. Malgrat això, és un bon escenari.

HLLT (Tripoli International): L'únic escenari gratuït que coneixem es diu "hllt_2010_v1.zip" i el dissenyador es diu Emad Qtiefan. És un bon escenari.

LLBG (Ben-Gurion): L'escenari gratuït que coneixem es diu "llbgacof.zip", el dissenyador és en David Rosenfeld i hi ha una actualització titolada "david_rosenfeld_s_ben_gurion_v2_airport_fs2004_afcad_update.zip" de la qual n'és autor en Kevin Schütz. Ambdòs fitxers poden descarregar-se del web de FlightSim. El fitxer principal és autoinstal·lable, però cal parar atenció perquè hi ha alguns fitxers que s'han de substituir manualment en la primera instal·lació. Cap problema, però s'ha de llegir amb atenció. La instal·lació de l'actualització no té cap secret però cal, això sí, modificar el nom del fitxer nou i posar-li el mateix que el que eliminarem de la instal·lació original.

LTBA (Istanbul-Ataturk): A AVSIM, per exemple, trobareu el fitxer LTBA2008_v1.21.zip. Per a un funcionament òptim es recomana instal·lar primer l'entorn del mar de Màrmara. L'autor d'aquest escenari ens ha permés per escrit carregar-lo al nostre servidor (Marmara VFR.rar). També caldrà el fitxer "ltba2008_new_2010_afcad.zip" disponible a AVSIM.

Procediment per instal·lar correctament aquests escenaris:

 • En aquest procés hi ha diverses ocasions en les que caldrà substituir els fitxers originals. En aquests casos, recomanem mantenir el nom del fitxer i afegir-hi "-original.bgl". Per exemple: "AB955170.bgl" reanomenar-lo "AB955170-original.bgl".
 • Un cop descomprimit "Marmara_VFR.rar" en una carpeta temporal de treball, tindrem 4 carpetes: "bgl orijinal" (sic) , "cografya", "istanbul" i "to Flight Simulator 9-Scenery-asia-scenery". La carpeta "bgl orijinal" conté els fitxers *.bgl originals de FS2004. La carpeta "to Flight Simulator 9-Scenery-asia-scenery" conté els fitxers modificats.
 • Suggerim fer còpies dels quatre fitxers *.bgl originals que hauran de substituir-se en comptes d'ulititzar els del paquet, per si de cas no fossin bons.
 • Copiar els quatre fitxers *.bgl de la carpeta "to Flight Simulator 9-Scenery-asia-scenery" i engarxar-los a la carpeta "\Flight Simulator 9\Scenery\asia\scenery" (o "FS9\Scenery\...", en funció de la instal·lació de cadascú). Atès que ja hem fet còpies dels originals, deixem que la còpia els substitueixi.
 • Moure les carpetes "cografya" i "istanbul" dins la carpeta "Addon Scenery".
 • Donar d'alta els escenaris de les carpetes "cografya" i "istanbul" ja sigui directament amb FS2004 o mitjançant el FSNavDBC de FSNavigator.
 • Descomprimir "LTBA2008_v1.21.zip" en una carpeta de treball.
 • Crear una carpeta dins "Addon Scenery" que es digui, per exemple, "LTBA_2008_1_21".
 • Moure les carpetes "scenery" i "texture" de "LTBA2008_v1.21" a la nova carpeta que hem creat a "Addon Scenery".
 • De la carpeta "istanbul" dins "Addon Scenery" eliminar els fitxers "ltbadz_DEM.bgl" i "ltbadz.bgl".
 • De la carpeta "Extras" de "LTBA2008_v1.21", moure el fitxer "maryol_9.bgl" a la carpeta "cografya\scenery" i substituir-lo.
 • De la carpeta "Extras" de "LTBA2008_v1.21" moure els fitxers "AB955170.bgl" i "FL955170.bgl" a la carpeta "\Flight Simulator 9\Scenery\asia\scenery" (o "FS9\Scenery\...", en funció de la instal·lació de cadascú). Suggerim prèviament fer una còpia dels fitxers *bgl originals.
 • Si volem activar el funcionament dels "fingers", moure el fitxer "ActiGate.dll" que hi ha a la carpeta "Extras" de "LTBA2008_v1.21" a la carpeta "Modules" del nostre FS2004.
 • Descomprimir el fitxer "ltba2008_new_2010_afcad.zip" en una carpeta de treball.
 • Obrir la carpeta "scenery" que tenim dins de la carpeta que hem creat a "Addon Scenery" i que hem anomenat, per exemple, "LTBA_2008_1_21".
 • Cercar-hi el fitxer "AF2_LTBA.BGL" i fer-ne una còpia de seguretat anomenant-lo, per exemple, "AF2_LTBA-original.BGL".
 • Copiar i engarxar en aquesta carpeta el nou fitxer anomenat "AF2_LTBA2010.bgl" que hem descomprimit del fitxer "ltba2008_new_2010_afcad.zip".
 • Donar d'alta l'escenari de la carpeta "LTBA_2008_1_21" ja sigui directament amb FS2004 o mitjançant el FSNavDBC de FSNavigator.
 • La prioritat dels escenaris ha d'ésser, de dalt a baix, "LTBA_2008_1_21", "cografya" i "istanbul" com es mostra en la imatge:

OLBA (Beirout): Per aquest aeroport i la bellíssima zona de les rodalies tenim diversos fitxers a instal·lar, tots gratuïts. Per una banda, la xarxa de terreny anomenada "lebanon_mesh.zip" l'autor de la qual és Jad Abizeid. Tot seguit, ens anirà bé instal·lar el fitxer "lebor_lc.zip" (del mateix autor) amb els detalls de les rodalies de l'aeroport de Beirut. Pel que fa a l'aeroport pròpiament, i també del mateix autor, tenim el fitxer anomenat "olba.zip".

OSDI (Damascus International): Tenim un escenari gratuït anomenat "osdi_damascus_airport.zip" l'autor del qual és Vedat Sencan. Aquest escenari o molt semblant pot trobar-se al web de FlightSim amb el nom "osdi_dam.zip" i del mateix autor.

A taula d'enllaços

Hub de València (LEVC)

LEAM (Almeria):

LEAS (Astúries): Hi ha disponible l'escenari gratuïit anomenat ASTURIAS2.0.rar dissenyat per Aviación en Astúrias.

LEBB (Bilbao): Hi ha un escenari de molt bona qualitat de TropicalSim, com és habitual en aquesta empresa.

LEMD (Madrid-Barajas): Hi ha dos escenaris de pagament disponibles a Aerosoft i un de gratuït fet per Fernando de la Portilla. Després de veure un dels de pagament, creiem que el de Fernando de la Portilla és tan bo com els altres i de franc. Aquest darrer pot trobar-se, per exemple, a AVSIM i el fitxer es diu lemdgb1.zip.

LEMG (Málaga): L'escenari d'Aerosoft contingut en el paquet New Spanish Airports és molt correcte, però de pagament. És un escenari que ja té força anys, però, i no és de tanta qualitat com els que es fan actualment.

LEST (Santiago de Compostela): Hi ha un escenari i una actualització fets per Jesús Castro i disponibles al seu web. A l'hora d'instal·lar, cal fer unes substitucions de fitxers i, per tant, cal llegir atentament. Com sempre, abans de substituir fitxers, recomanem desar els originals en una carpeta apart o bé canviar-los el nom amb l'extensió .bak.

LEVD (Valladolid): No sabem que hi hagi escenaris alternatius per aquest aeroport i, per tant, la qualitat de l'original de Flight Simulator 2004 no és gaire bona.

LEZL (Sevilla): El millor escenari que hem vist d'aquest aeroport és el d'Aerosoft (de pagament doncs). També cal tenir en compte que és un escenari que ja té uns anys i la qualitat gràfica no és com la de les creacions actuals.

A taula d'enllaços

OPERACIONS ALTERNATIVES

La Ruta dels Almogàvers

Apart dels escenaris dels diferents aeroports, convé tenir instal·lada, com a mínim, una xarxa de terreny que ens doni una millor representació de l'entorn. Vegeu l'apartat dels principals portals gratuïts per a l'enllaç amb el Global Terrain Mesh Scenery o també les recomanacions en els enllaços als que anem per a determinats aeroports.

LFMP (Perpinyà): Veure l'apartat del Hub de Perpinyà.

LEAL (Alacant): Aquest aeroport està força ben representat en l'escenari New Spanish Airports d'Aerosoft (vegeu l'apartat del FIR de Barcelona).

LICJ (Palerm): Veure l'apartat del FIR de Roma.

LTBA (Istanbul-Ataturk): Veure l'apartat del Hub de Saragossa

LGAV (Atenes):

 • Com escenari de pagament hom recomana el de Fly Tampa.
 • Com escenari gratuit hom recomana el de Hellas Scenery Project. Aquest equip ha fet escenaris molt bons i hi ha un paquet disponible que inclou diversos dels principals aeroports grecs incloent-hi la xarxa de terreny.

Sigui quina sigui la tria, cal no oblidar la xarxa de terreny disponible al mateix web de Hellas Scenery Project o AVSIM.

A taula d'enllaços

Odissea Mediterrània

LFKJ (Ajaccio-Campo dell'Oro): Veure l'apartat dedicat al FIR de Marsella.

A taula d'enllaços

La Ronda Europea

Atesa la diversitat de destins que cada pilot pot triar, no és possible fer una descripció. Si algú creu que hi ha alguna destinació destacable i un escenari singular, agrairem que ho faci saber a la bústia d'informació per incloure-ho si escau.

A taula d'enllaços

Transport Boeing

BIKF (Keflavik)

CYUL (Montreal)

CYYT (Saint John's)

EGLL (Heathrow)

KBFI (Boeing Field)

KEWR (Newark)

KORD (Chicago O'Hare): Hi ha un bon escenari de pagament de FSDream Team. També podem trobar-ne d'altres de raonablement bons als portals habituals.

LEBL (Barcelona): Veure l'apartat Hub de Barcelona.

LPAZ (Santa Maria dos Açores)

A taula d'enllaços

ESCENARIS ADDICIONALS

En aquest apartat s'hi inclouen normalment aeroports que no estan inclosos en cap de les operacions (regulars o alternatives) de Catalonian Airlines, però que algú els ha instal·lat i ha cregut interessant comentar-ho per si hi ha qui hi vulgui volar en operacions com són, per exemple, els diversos xàrter anuals de la companyia. L'ordenació és alfabètica per codi ICAO.

KJFK (New York-John F. Kennedy): Hi ha un bon escenari de FSDream Team. També n'hi ha de raonablement bons gratuits als portals habituals.

LEVT (Gasteiz-Vitòria ): Malgrat que pugui dur a confusió, aquest escenari d'Akesoft és per FS2004 i per FSX i força bo.

LIRQ (Florència): Hi ha un esceari gratuït de Fulvio Mazzokan que pot descarregar-se d'AVSIM i s'anomena italy_toscana_6_firenze.zip. Per tal de tenir tota la Toscana, és recomanable instal·lar-se la resta de paquets que ell mateix recomana. L'escenari no és res de l'altre món, però és lleugerament millor que l'escenari per defecte de FS2004. Com en molts dels escenaris d'aquest dissenyador, el que millor fa és l'entorn, però els escenaris dels aeroports no són gaire treballats.

LSZH (Zürich): Hi ha un bon escenari de pagament d'Aerosoft i també de gratuits als portals habituals.

A taula d'enllaços

Powered by Drupal - Modified by Danger4k